Metropolitan Opera: LULŪ

Metropolitan Opera: LULŪ

Metropolitan Opera: LULU

4h 14min  |  Opera  |  Kinoteātros no: 21.11.2015

Jauniestudējums

Ievērojamais mākslinieks un režisors Viljams Kentridžs ("Deguns") savā unikālajā dramatiskajā skatījumā inscenējis Berga operu par bēdīgi slaveno liktenīgo sievieti, kura pazudina citus un sevi. Meistardarba partitūra ir drošajās Metropolitēna operas muzikālā vadītāja Džeimsa Levina rokās. Soprāns Marlisa Pētersena aizkustinājusi skatītājus visā pasaulē ar savu žilbinošās titulvarones portretējumu mežonīgajā mīlas, apsēstības un nāves skrējienā. Pārliecinošajam tēlotāju sastāvam pievienojas Sūzena Greiema, Daniels Brenna un Johans Reiters.

Iestudējums ir Kiršu ģimenes fonda dāvinājums. Metropolitēna operas, Holandes Nacionālās operas un Anglijas Nacionālās operas kopiestudējums.

Franka Vēdekinda librets.

Pasaules pirmizrāde Cīrihes operā 1937. g. (nepabeigtā versijā), Théâtre National de l'Opéra Parīzē 1979. g. (trīs cēlienu versijā). Metropolitēna operas pirmizrāde 1977. g. 18. martā.

Viens no nozīmīgākajiem un arī pazīstamākajiem 20. gs. skatuves darbiem "Lulū" ir jaunas sievietes drāma, kas risinās, viņai seksuāli un emocionāli pakļaujot plašu upuru loku – gan vīriešus, gan sievietes. Arī pati būdama sabiedrības upuris, viņa, šķiet, iemieso cilvēku dabas atbaidošos aspektus, pirmatnējo instinktu un izteikti mūsdienīgas amoralitātes apvienojumu. Bergs izmantojis dodekafoniju, ko ieviesis viņa skolotājs Arnolds Šēnbergs, bet skaudrais dramatiskums to dara uztveramu jebkuram klausītājam. Bergs nomira, nepabeidzis operas 3. cēlienu, un "Lulū" pirmoreiz tika izrādīta kā fragments. Centienus pabeigt partitūru, balstoties uz Berga atstātajām piezīmēm, kavēja komponista atraitne, un tikai pēc viņas nāves 1977. gadā iecerēto paveica austriešu komponists Frīdrihs Cerha.

Oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā.


Izplatītājs: Forum Cinemas, SIA
Saites: Facebook, metopera.org


    

Nopirkt biļeti

Izvēlētajā datumā filmai seansu nav.